Follow on Bloglovin

tirsdag 16. oktober 2012

Tegneserieomtale: Olaf G.


















Foto er hentet fra: Serienett.no

Ved siden av biografier og romaner skrevet av forfattere fra Midtøsten og Asia, er det tegneserier som tiltrekker meg mest. Er ofte innom Grünerløkka bibliotek, som er Løkkas perle etter min mening, og ikke uvanlig henger jeg på Serieteket og pløyer meg gjennom den fantastiske samlingen som er der. Det var slik jeg kom over den biografiske tegneserien, Olaf G.

Olaf G., eller Olaf Gulbransson som er hans fulle navn, var litt av en kar, for å si det mildt - de som var i selskap med han kan ikke ha hatt mange kjedelige øyeblikk. Etter å ha lest Steffen Kverneland og Lars Fiske sin framstilling av Olaf G., forekommer det meg at denne mannen var noe helt for seg selv - en skikkelig original. Det er mange beskrevne sider om han i tegneserien som raskt trakk fram gliset i meg da jeg leste - virkelig noen uforglemmelige beskrivelser.

Olaf Gulbransson var i likhet med Kverneland og Fiske også illustratør, og mest kjent var han for sine karikaturer. Han var en av de fremste karikaturtegnerne i Norge og Tyskland. Utseendemessig var han helt klart en som skilte seg ut, og en som tydeligvis også likte å skille seg ut. Han var et utpreget friluftsmenneske, som gikk ikledd så lite som mulig - gjerne bare et forkle. Hodet var alltid glattbarbert og han var svært muskuløs - bare rumpeballene hans var visstnok i seg selv så steinharde at han kunne bruke de til å knekke nøtter med. Når han karikerte seg selv var det som sel. 

Jeg har utrolig sansen for Kverneland og Fiske sitt samarbeid i denne tegneserien. Jeg som leser er med de to på deres research-reise for å finne ut det de kan om Olaf Gulbransson. Både Kverneland og Fiske sine pubrunder og restaurant- og museumsbesøk er illustrert i denne biografiske tegneserien, og historien om Olaf G. blir i stor grad presentert via samtaler de to illustratørene imellom. Deres måte å gi oss leserne biografien om Olaf Gulbransson, er etter min mening genial. Det er underholdende  lesing, og Kverneland og Fiske sine unike streker er godt presentert og benyttet. Et flott samarbeid! Ikke til å undre seg over at de to har høstet pris for Olaf G.



.

8 kommentarer:

  1. Jeg har aldri hørt om han, ikke så rart kanskje, ikke så lenge siden jeg leste min første tegneserie. Jeg skriver denne ned! Jeg måtte så klart google bilde av mannen da du skrev han gikk rundt i bare et forkle. Komisk!

    SvarSlett
    Svar
    1. Gøy at du har begynt å lese tegneserier - det er så utrolig mange streker og stiler der ute!

      He, he - Olaf G. stod gjerne ute i det fri med staffeliet sitt og malte - iført forkleet sitt og et brettet håndkle på hodet, antageligvis for å beskytte det glattbaeberte hodet sitt mot sterke solstråler ; )

      Slett
  2. Jeg husker så godt da denne ble lansert for noen år siden. :) Har ikke fått lest den enda, men dette var jo en fin påminnelse!

    SvarSlett
    Svar
    1. Liker å lese biografier, og denne måten å lese biografi på er så absolutt å anbefale : ))

      Slett
  3. Det er sjeldent jeg leser tegneserier annet enn stripene i dagsavisen, men jeg har noen få på leselisten, som ble utvidet etter at du gjorde meg oppmerksom på "The black orchid" av Neil Gaiman. Jeg har foreløbig bare lest en bok av ham (Coraline)så takk for tips om den og om denne :)

    God helg videre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Om streken i Coraline vil jeg si at den nok antagelig trekker både yngre og eldre lesere, mens derimot streken i The Black orchid trolig vil tiltrekke mest voksne.

      En riktig helg videre til deg også og god lesing : )

      Slett
  4. Ps. Lesebrettet fungerer ganske fint så langt. Jeg liker at det ikke lyser, så det blir som å lese en bok. Man trenger altså en lyskilde for å lese, men blir da ikke trøtt og sliten i øynene av å se på et brett som lyser. Det er litt kjipt med e-bok butikken, den er kun tilgjengelig for amerika og canada, men jeg juksa litt og registrerte en adresse fra Usa for å kunne laste ned og kjøpe bøker. (kan også si at butikken fra USA har flest bøker). Det finnes også en del sider hvor man kan laste ned gratis ebøker. Så langt er jeg veldig fornøyd med brettet. Og det tar ikke noe plass heller. :) Håper dette var nyttig, og så kan jeg heller komme med oppdateringer til deg om jeg har glemt noe, eller om jeg kommer på noe etterhvert som jeg bruker det!

    SvarSlett
  5. Tusen takk for tips og info : ) Tenkte tidligere at det ville være lurt å ha lys på lesebrettet, men nå er jeg neimen ikke så sikker lenger. Leser ikke særlig mye litteratur på engelsk til vanlig, så da burde jeg nok vente enda litt til med å gå til innkjøp av lesebrett. Inntil videre leser jeg på Iphonen min.

    Riktig god helg til deg!

    SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar : )