Follow on Bloglovin

søndag 14. oktober 2012

Krystallslottet - En smakebit på søndag

Tid for "En smakebit på søndag", denne flotte ukentlige eventen som ble igangsatt av
Mari, som har den flotte bokbloggen Flukten fra virkeligheten.

Blant sjangre jeg liker å lese, er biografier. Dagens smakebit er hentet fra den selvbiografiske romanen, Krystallslottet, som er boken jeg leser akkurat nå. Romanen er skrevet av den amerikanske forfatteren, Jeanette Walls, og hun gir oss historien om sin turbulente oppvekst - et nomadisk familieliv grunnet foreldrenes stadige flukt fra ubetalte regninger og gjeld. Faren er en drømmer med et stort alkoholproblem og et skremmende temperament, og moren en kunstner som vanskelig forener livet som kunstner med livet som mor - kunsten har for henne førsteprioritet. 

Krystallslottet er forstyrrende lesing fra første stund - dysfunksjonelle foreldre med ansvar for flere småbarn, lover ikke godt. 

Bildet er hentet fra: Pantagruel

Smakebiten er hentet fra side 51:
"Jeg er alltid gravid lenger enn de fleste kvinner", sa mamma. "Lori lå i magen min i fjorten måneder."
"Sprøyt", sa pappa. "Hvis ikke Lori er halvt elefant, da."
"Du gjør ikke narr av meg eller barna mine!", skrek mamma. "Noen blir født for tidlig. Mine barn ble alle født for sent. Det er derfor de er så intelligente. Hjernen fikk utvikle seg lenger." Pappa sa noe om misfoster, og mamma kalte pappa en bedreviterklyse som nektet å innse at hun var noe for seg selv. Pappa sa noe om at den godeste Jesus Kristus for satan ikke brukte så lang tid. Mamma ble sint fordi pappa var blasfemisk, løftet foten over til hans side av bilen og tråkket inn bremsen. Det var midt på natten, og mamma kastet seg ut av bilen og løp ut i mørket.19 kommentarer:

 1. Så kjekt å høre fra deg igjen,Dez:) Tusen takk for smakebiten av en sterk bok. Kos deg med boken og ha en fin ettermiddag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, Beathe : )) Fortsatt fin søndag og god lesing til deg også : ))

   Slett
 2. Den smakebiten var riktigt sorglig. Stackars barn som växt upp så. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er videre sørgelig å tenke på at dette bare er en av mange liknende virkeligheter der ute.

   Slett
 3. Hehe, dette var en artig smakebit i all elendlighet som den beskriver. Men språket sprudler, så jeg ble ganske nyskjerrig på boka. Takk skal du ha!

  Artemisia

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja som du skriver, så er romanen i all sin elendighet god lesing : )

   Slett
 4. fin smakebit :) denne gleder eg meg til å lese snat :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har akkurat begynt på boken og den skuffer ikke så langt - tvert i mot.

   Slett
 5. Dette er en av de beste bøkene har lest. Jeg synes forfatteren forteller om barndommen og foreldrene sine med en slik kjærlighet. Og det er ganske så utrolig hvor godt alle tre barna klarer seg. (Anbefaler Ville hester også - den handler om forfatterens mormor.)
  Ønsker deg en fin søndagskveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette lover godt for min videre lesing av boken : )) Takk for boktips : )) Fortsatt fin søndag kveld!

   Slett
 6. Jeg har enda ikke lest noe av denne forfatteren, men denne smakebiten var en god påminnelse, hvis det får an å si det sånn...
  Ønsker deg ei fin-fin uke :o)

  SvarSlett
 7. Ja det går så absolutt å si det sånn : )

  En strålende uke til deg også : ))

  SvarSlett
 8. Bra smakebit! Denne fikk jeg lyst til å lese, jeg skal notere den i 'Den store leselisten'. Jeg har lagt til bloggen din i blogg-karusellen på bloggen min til høyre på siden :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Liker navnet du har på bloggen din : ) Veldig gøy å få kommentarer fra nye og ulike hold : ) Hyggelig at du har lagt meg til blogg-karusellen : )

   Slett
  2. Takk for det :-D Enig i at å få kommentarer er gøy ja :-D

   Slett
 9. Jeg hadde bestemt meg for at denne boken var en jeg ikke ønsket å lese, men den vonde og humoristiske smakebiten du har dratt fram her får meg til å tvile :) Kanskje jeg burde lese den.

  SvarSlett
  Svar
  1. Boken skuffer ikke så langt - den er som du skriver, vondgod å lese.

   Slett
 10. Denne boken har jeg hørt en del om og jeg har hatt den på leselisten en stund nå, tror kanskje den må prioriteres etterhvert. Takk for smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hadde selv ikke hørt noe særlig om boken, men fant den på et boksalg hos Tanum - tittelen og bokcoveret fanget oppmerksomheten min. Liker boken så langt - en biografi som beveger.

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )