Follow on Bloglovin

søndag 7. april 2013

En smakebit på søndag: Det dyrebare

Vel overstått påske! Kom tilbake fra familieferie i Tyrkia igår og 20 varmegrader i skyggen - temperaturen her hjemme er dermed ikke det beste å komme tilbake til, men det skal bli digg å blogge igjen : )

Boken jeg gir smakebit fra ble anskaffet på årets mammutsalg - har lenge hatt lyst til å lese den, og nå står den leseklar i bokhyllen min : )

Dagens smakebit
Foto er hentet fra: Oktober.no
Tittel: Det dyrebare
Forfatter: Linn Ullmann
Forlag: Oktober
Utgivelsesår: 2011
Språk: Bokmål
Omfang: 389 s.
Genre: Romaner


Forlaget har skrevet følgende på bokens vaskeseddel:
JON DREYERS LIV er i ferd med å rakne. Det store litterære prosjektet hans skulle vært fullført for flere år siden. Han kjemper med skrivesperre og er stadi utro. Alt begynte da nitten år gamle Mille forsvant uten et spor, for så å bli funnet død to år seinere. Jons kone, Siri-Dreyer Brodal, er en dreven kokk og restaurantinnehaver som har sine egne stridigheter å overkomme. Ikke bare er hun gift med en troløs mann, men hvordan skal hun forholde seg til den sterke og utrøstelige moren, Jenny Brodal, som begynner å drikke igjen etter å ha vært tørrlagt i tjue år, akkurat i tide til den lenge planlagte 75-årsfeiringen? Og verken Jon eller Siri aner hvordan de skal håndtere den uforutsigbare og uregjerlige datteren Alma.

Milles forsvinning og uvissheten om hva som skjedde, preger alle som var berørt av henne. Gradvis avdekkes en historie om kjærlighet og grådighet, om hemmelige liv og smertefulle forbindelser. Linn Ullmann har skrevet en besettende, beksvart og humoristisk roman om sorg og overlevelse, om en familie som blir offer for sine egne hemmeligheter og om en brutal forbrytelse.

Det dyrebare er en fortelling om å fortelle: om hvordan liv uopphørlig diktes opp og om.


Smakebiten er hentet fra s. 56
"MEN NOE VAR galt. Siri holdt pusten. Det hadde med Mille å gjøre. Eller noe annet. Men Mille hadde definitivt noe med det å gjøre. Nærværet hennes på Mailund. Den litt for tunge kroppen, det lange mørke håret (lange mørke hårstrå på kjøkkenbenken, i vasken på badet, mellom sofaen og sofaputene, langs gulvlistene og dørkarmene) det pene, men uttrykksløse ansiktet, det tryglende blikket."

29 kommentarer:

 1. Det låter spännande! Jag har inte läst något av Linn Ullman så tack för smakebiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har heller ikke lest noe av Linn Ullmann ennå, men ser fram til å ta fatt på denne boken : )

   Slett
 2. Av en eller annen grunn så har jeg tenkt av linn Ullmanns bøker ikke er noe for meg, så nå er jeg veldig spent på hva du synes om den når du har lest den ferdig! Tenker du hadde mest lyst til å snu og reise ned igjen til varmen! Ha en fin dag og tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har fram til nå heller ikke lest noe av Linn Ullmann - kanskje av samme årsak som deg, men jeg har lest så mye bra om denne boken at jeg gjerne vil lese den.

   Ser fram til mer varme her hjemme - det var så absolutt veldig behagelig med strålende sol og høy temperatur : )Det var mindre kaldt herhjemme enn forventet, så det er jo et pluss : )

   Ha en strålende søndag!

   Slett
 3. Linn Ullmann skriver bra! Bare prøv, Beathe. Denne står i bokhylla ulest, men bare på grunn av at jeg har lånt så mange bøker som må lese først.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra - gleder meg desto mer til å ta fatt på boken : )
   Har ikke lest noe skjønnlitteratur i ferien og jeg hungrer etter å lese : ) Er med på samlesing av fantasy og boken "Bian Shen" skulle jeg har ferdiglest til i morgen - har en del bøker på vent i hyllen etterhvert! Nå gjelder det bare å finne tid til lesing ; )

   Ha en strålende søndag!

   Slett
 4. Det hørtes deilig ut med ferie i Tyrkia! Jeg var der tidligere i år, (på busstur) og da var ikke temperaturen så veldig høy akkurat. Men jeg kunne tenkt meg en ny tur med litt sol :-)
  Jeg har lest Nåde av Linn Ullman, men ikke noe mer. Vi har denne på jobb, så det hadde vært fort gjort å plukke den med seg hjem.
  Takk for fint tips og ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kunne også tenke meg en ny tur - en strandferie denne gangen! Beste tiden å dra til Tyrkia på er i april, mai og juni, samt på høsten : )

   Vi har også "Nåde" på jobben, men jeg har ennå ikke lest den.Hva synes du om den? Virker som en trist historie om det å aldres?

   En fin dag til deg også!

   Slett
 5. Herlig det hørtes ut med ferie! Studerer forresten til bibliotekar:) Leser på mye litteraturhistorie for tiden og skriver oppgaver. Skal godt å være ferdig med både eksamen og oppgaveskrivningene:) Pju tungt når man arbeider 100% på siden:) Takk for lykkeønskningene!:) Denne boken din har jeg faktisk også vurdert mange ganger å lese, men som regel har den havnet mer nedover en oppover på leselisten. Blir spennende å høre mer om den, kanskje den havner da lengre opp igjen:) Ha en herlig søndag!:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Føler med deg - det var en intens studietid, men når jeg ser tilbake, var det samtidig en veldig fin tid. Likte å bli kjent med masse ny og variert litteratur : )

   Puh, med 100 % jobb ved siden av er det bare å heve tommelen opp for deg - det er jammen hektisk! Er det siste året?

   En herlig søndag til deg også : )

   Slett
 6. Denne leste jeg i fjor, og likte den så godt at jeg ga den en 6`er. Kos deg med den :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Oi, en sekser! Ja da er det jo desto større grunn til å glede seg : )

   Ha en fin søndag videre : )

   Slett
 7. 20 grader høres bare helt fantastisk ut her jeg sitter og ser på snøen som laver ned utenfor vinduet! Man lever lenge på sånt. Det dyrebare virker som en roman jeg kunne tenke meg å lese, takk for tipset :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var virkelig skjønt med varme nå, etter en lang og kald vinter. Godt å komme hjem igjen også og blogge litt ; )

   Kribler etter å få lest skjønnlitteratur nå,har ikke lest noe i hele ferien.

   Ha en fortsatt fin søndag!

   Slett
  2. Borte bra, men hjemme best! Ikke lest i hele ferien? Ja, da er det på tide at du kaster deg over en bok :)

   Slett
 8. Tack för smakbiten. Låter spännande. jag har länge funderat på att läsa något av Linn Ullman.

  SvarSlett
  Svar
  1. I likhet med deg har også jeg lenge fundert på å lese bøker av Linn Ullmann - gleder meg til å ta fatt på denne.

   Ha en fin søndag!

   Slett
 9. Fin smakebit! :) Har ikke lest denne før eller noe fra forfatteren :) Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her - blir første boken jeg leser av Linn Ullmann : )

   Fin søndag til deg også : )

   Slett
 10. Denne likte jeg kjempegodt, og skaffet meg enda en bok av Linn Ullmann, som jeg enda ikke har rukket å lese. Kos deg.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, så bra - tydeligvis at de som har lest den har likt den godt : )

   Slett
 11. Turkiet och 20 grader lät ju inte helt fel...
  Är nyfiken på Linn Ullmans böcker. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var digg med varme : ) Er også nysgjerrig på hvordan Linn Ullmann skriver, så jeg gleder meg til å begynne på den : )

   Slett
 12. Semester är inte helt fel. Vill också till solen, speciellt eftersom det snöat för fullt här hela dagen. Jag har inte läst något av Linn Ullman, men din smakbit gav mersmak.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er så absolutt herlig med ferie og varmegrader - det har vært en kald og lang vinter, så sol og varmegrader er etterlengtet.

   Flott at smakebiten ga mersmak - ser selv fram til å lese boken : )

   Slett
 13. Tack för smakbiten! :)

  SvarSlett
 14. flott smakebit og boktips :) har enda ikkje lest noe av denne forfatteren, men det må det bli en råd med snart kjenner eg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du ble nysgjerrig på boken - ser selv fram til å lese min første bok skrevet av Linn Ullmann : )

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )