Follow on Bloglovin

søndag 21. april 2013

En smakebit på søndag: Fantombildet

Denne søndagens smakebit er fra e-boken jeg skal begynne å lese på, og som jeg har lånt fra Deichmanske bibliotek. Jeg lastet ned appen, eBokBib på min Iphone, og har nå 14 dager på meg til å lese e-boken ferdig, innen den må innleveres. Urettferdig nok er det kun enkelte utvalgte byer som kan benytte seg av Deichmanske bibliotek sitt e-bokutlån, men forhåpentligvis er dette bare et tidsspørsmål.

Dagens smakebit
Foto er hentet fra: Aschehoug.no

Tittel: Fantombildet
Forfatter: Aleksander Bergan
Forlag: Aschehoug
Utgivelsesår: 2013
Omfang: 641 s. (Iphone 4s)
Språk: Bokmål
Genre: Romaner
Kilde: Lånt fra eBokBib

Forlaget om boken:
Aleksander Bergans debutbok "Fantombildet" er en satirisk roman om jåleri og kjendiseri - og en historie om savn, verdivalg og det å leve opp til hva som ventes av deg. 

"De gangene Maria har spurt meg om hvem jeg egentlig er, har jeg alltid svart at jeg er nummen og at jeg bor i en by med et økende antall døgnåpne treningssentre, kaffebarer, dresskledde menn og joggere. Jeg har sagt at jeg jobber som en slags assistent i et forlag tuftet på alkohol og sexpress, og at mye av tiden min blir brukt på å hate folk som går med solbriller inne og middelmådighet pakket inn i glanset papir. Jeg har sagt at jeg er 27 år gammel, og at jeg høyst sannsynlig er død innen et år.
Men det skulle ikke mer til enn en liten misforståelse i avisen for å få meg til å tvile på om alt jeg vet om meg selv er feil. 
Så kanskje skal jeg høre på Jacob når han sier at jeg bør se på dette som et eksperiment og spille ut min nye rolle?"

Smakebiten er hentet fra s. 243
"Likevel tok Jacob meg til siden, og i den gamle stua på Villa Grande, der hvor jeg antar at Vidkun Quisling satt og pønsket ut nye lover og regler for orden og oppførsel under krigen, sa han: Hva er du driver med egentlig? Du kan ikke rakke ned på andre slik.
Han sa: Har du glemt de sosiale kodene?
Det er andre spilleregler nå. Så kom han med en smørbrødliste som visstnok er alfa og omega i slike sammenkomster: En: Nesa opp, men husk å smile. To: Vær alltid hyggelig, selv mot dem du ikke liker. Ingen har noen gang snakket stygt om han som aldri snakker stygt om noen. Tre: Alle husker den som spanderer - du vil få igjen det dobbelte. Vær sjenerøs, selv mot dem som ikke har noe å gi tilbake. De har kanskje ikke penger, men de vil stille deg i et godt lys. Fire: Takk aldri nei til noe som alle vil være med på. Du er ikke sær, du er omgjengelig. Fem: Ha den yttertse respekt for andres virke, men husk at ingen liker en rævslikker. Seks: Snakk aldri om ditt eget virke med mindre noen lurer på noe, men fatt deg i korthet og led samtalen over på noe annet. Finn balansen mellom god selvtillit og selvgodhet. 
Sju: Still aldri spørsmål ved andres væremåte, men ros ei heller aldri dårlig oppførsel. Åtte: Aldri vær den første som ankommer - vær aldri den siste som drar. Ni: Husk hvem som er dine venner i sosiale sammenkomster. Tar du vare på dem over deg, vil de hjelpe deg oppover. Ti: Vær alltid hyggelig mot bartendere, dørvakter, garderobepersonell, assistenter, sjåfører og servitører.

Dette blir for dumt, sa jeg. 
For dumt, spurte Jacob, og ristet uforstående på hodet slik at krøllene hans vaiet fram og tilbake.
Jeg må lissom følge et sett med regler? Hvis du vil at jeg skal være kjendis, så vil jeg i det minste være litt mer rock'n roll enn som så, sa jeg.
Du er ikke kjendis ennå, sa Jacob og fortalte meg at jeg heller ikke ville komme til å bli det dersom jeg plutselig skulle begynne å kjøre mitt eget løp. 
Det er helt fint, svarte jeg og understreket at dette i bunn og grunn var noe fordømt tull."


21 kommentarer:

 1. Denne boka virker svært interessant, og den ble herved notert på leselista mi. (Den øker og øker!) Ha en fin søndag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Foretok et åpent søk på den nye appen og fant på denne måten, "Fantombildet". Googlet litt om den og i likhet med deg, tenkte jeg at e-boken virket interessant. Ettersom den er på IPhonen min, vier jeg den til "trilleturlesing".

   Ha en fin uke!

   Slett
 2. Tack för smakbiten. Vackert omslag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bokomslaget er ihvertfall et som skaper blikkfang : )

   Ha en fin uke!

   Slett
 3. Spännande sätt att se på sig själv :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skal bli interessant å ta et aldri så lite dykk i denne litterære kjendisverdenen - garva kjendiser har tydelig noen knep for å holde seg i et bekvemmelig lys, hvis det nå er noe sånt i en kjendistilværelse.

   Ha en fin uke!

   Slett
 4. Verkar vara en intressant bok.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det blir hageselskap med ulike forfattere, kjendisfester og annen fiktiv underholdning : )

   Slett
 5. Denne kunne jeg tenkt meg å lese, så tusen takk for tips. Har også lyst til å teste ut å låne bøker online på biblioteket, må vel oppdatere lånekoret mitt for det er en stund siden jeg lånte bøker på biblioteket. Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig med mangfoldige lesemuligheter - og gratis ; )

   Blir min nyeste "trilleturbok" : )

   Ha en fin uke!

   Slett
 6. Tack för smakbiten!
  Har just skaffat läsplatta och undersöker möjligheterna att låna e-böcker. Vårt lokala bibliotek har inte mycket att erbjuda...

  SvarSlett
  Svar
  1. Forhåpentligvis kommer tilbudet om å låne e-bøker på ditt lokale bibliotek etterhvert : )

   Grattis med nytt lesebrett - er også selv den glade eier av mitt første lesebrett, Kindle paperwhite. Undersøker også mulighetene til å låne e-bøker - også norske. Tar gjerne imot tips : )

   Ha en fin uke!

   Slett
 7. Flott smakebit! Og tusen takk for spennende app-tips :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at du likte smakebiten : ) Skal bli morsomt å bli med på litt "kjendiseri" : )

   Gi gjerne tilbakemelding dersom du tester appen : )

   Ha en fin uke!

   Slett
 8. Morsom smakebit. Det var forsåvidt endel sant i den listen, men kanskje den også er noe overfladisk?
  Og takk for app-tips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurer på om noen har holdt seg godt som kjendis ved å ha noen slike regler?

   Kanskje forfatteren, Aleksander Bergan, vet om det er noen slike regler - hvor fikk han ideen fra?

   Ha en fin uke!

   Slett
 9. Interessant bok, kan det se ut til.Takk for tips..:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er spent selv : ) Begynner nok på den i dag : )

   Ha en fin uke!

   Slett
 10. Som et apropos til å låne e-bøker; visste du at på Nasjonalbibliotekets nettsider kan man lese tusenvis av bøker som er scanna inn? Noe ganske nytt, og veldig mye gammelt- dvs bøker det er vanskelig å finne ande steder, kan ligge åpent der! Mange av bøkene som er med på samlesinga av norsk fantasy utover året ligger der, for eksempel. Fint tilbud!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det visste jeg : )

   Anbefaler den ofte til lånere som skal ha tak i gamle tekster i forbindelse med studieoppgaver, særemner m.m : )

   Slett
 11. Jeg synes å lese 641 sider på to uker høres stressende ut. Ikke bare, bare å bli kjendis forstår jeg!

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar : )