Follow on Bloglovin

søndag 10. mars 2013

En smakebit på søndag: Bjørn - en biografi

Nylaget huskaffe, levende lys på bordet, sol ute og - spennende litterære smakebiter i vente. Jepp, dette er virkelig en god søndags morgen. Om en uke drar jeg til Tyrkia, da blir det tre uker i sol og varme sammen med familien - skjønt! Bloggen og jeg tar dermed påskeferie : )

Boken jeg gir smakebit fra i dag, fant veien til meg via mammutsalget. Skrur vi tilbake tiden til Melodi Grand Prix 1985, hvor Bobbysocks og Bjørn Eidsvåg var deltakere, ville jeg aldi trodd at jeg mange år senere skulle komme til å skaffe meg biografien om Bjørn Eidsvåg - han var en av de jeg likte minst.

Noen av de senere låtene hans har funnet veien til meg, især hans duetter, og jeg har skiftet min tidligere mening om Bjørn.

Dagens smakebit
Foto er hentet fra: Fontforlag.no
Tittel: Bjørn : en biografi
Forfatter: Randi Berge Svendsen
Forlag: Font
Utgivelsesår: 2007
Omfang: 419 s.
Språk: Bokmål
Litterær form: BiografierSmakebiten er hentet fra s.: 262
For Rudolf var duetten også et ledd i en plan om en skikkelig lansering i Danmark. Han gikk i gang med å lete etter kvinnelige vokalister. Flere danske sangere ble kontaktet. Anne Dorthe Michelsen ble lansert, Lis Sørensen var en annen kanditat. 
Omtrent samtidig seilte Bjørn båten sin, "Skjold", fra Asker til Kristiansand. Utenfor innseilingen til Sandefjord begynte han å tenke på "Mysteriet deg". Skulle den bli duett, måtte han i hvert fall gjøre om teksten. Kunne han kanskje klare å gjøre en vri? Var det likevel mulig å gjøre den om til duett? Mens han gjennomgikk teksten i hodet, slo det han hvor enkelt det kunne gjøres. bare noen små verselinjer måtte forandres. Ordet "og" måtte byttes ut med "men" når vokalen skiftet fra ham til henne. Det samme måtte skje i andre vers når vokalen skiftet fra henne til ham. Alt som skulle til, var å bytte ut noen små ord, samt å skifte ut enkelte maskuline bilder med mer feminine. Genialt enkelt! Han ringte Rudolf fra båten:
- Yes, det går. Nå har jeg den.

Her er link til Bjørn Eidsvåg sin duett med Lisa Nilsson - "Mysteriet deg":
http://www.youtube.com/watch?v=DI6vO_kAsAY5 kommentarer:

 1. Tre uker i sol og varme høres fantastisk ut!
  Bjørn Eidsvåg har noen fine låter, og det er ofte interessant å lese om personers liv - kos deg videre med boken :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå gleder jeg meg skikkelig - det skal bli skjønt :

   Synes også det er interessant å lese om personers liv - er spent på hvordan denne biografien er. Leste en anmeldelse i Dagbladet, og den var ikke særlig positiv. Anmelder brukte ordet, "mikrofonstativ" om forfatteren og hevdet at det er hva den som skriver en biografi på oppdrag av den som skal portretteres. Anmelder synes heller ikke han ble mer kjent med Bjørn Eidsvåg i løpet av biografien. Linken til artikkelen: http://www.dagbladet.no/kultur/2007/09/20/512606.html

   Slett
  2. Ojda, at Eidsvåg for lengst har spilt og sunget seg ut av rollen som som rockeprest og nå bare er Bjørn Eidsvåg...hm, ja det er vel slik jeg har sett ham. Men dette med mikrofonstativ var heller en uvanlig beskrivelse. Og ellers å nevne at forfatteren av biografi følte han ikke ble særlig kjent med Eidsvåt på de 400 sidene. Lite flatterende med andre ord, men det var muligens helst fordi Eidsvåg ikke trengte noen biografi ennå.

   Slett
 2. Bjørn Eidsvåg har mye fint:-) Tre uker i varmen høres helt herlig ut, da ønsker jeg deg en riktig fin tur og kose deg masse:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enkelte av sangene hans er utrolig fine.

   Blir digg med noen uker i varmen og komme tilbake til litt mer vår enn det det er i hovedstaden akkurat nå - i dag var det skikkelig kaldt ute, til tross for knallblå himmel og masse sol.

   Takk for hyggelig hilsen - kos deg masse fremover du også : ) Ha en fin uke!

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )