Follow on Bloglovin

søndag 1. juli 2012

En smakebit på søndag: "En dåre fri"


Søndag og tid for "En smakebit på søndag", en finfin ukentlig bloggutfordring i regi av bloggen Flukten fra virkeligheten.

Leser for tiden En dåre fri av Beate Grimsrud og her er en liten smakebit (hentet fra side 7):

Jeg kan ikke være i leiligheten. Gulvene bikker mot de farlige vinduene ut mot gården. Jeg bor i sjuende etasje. Vinduene drar meg til seg. Jeg kan kaste meg ut. Jeg kan hoppe. Jeg er redd. Jeg prater og kan ikke slutte. Jeg er den som forteller, og den det fortelles om. Det er stemmer i hodet. Den det prates i, i det uendelige. Må forsvare meg mot stemmenes påstander. Må svare på deres tilrop. Må gjøre gjentatte bevegelser med armene i kjøkkenkroken. Gjenta og gjenta slik de sier at jeg skal. Hva skjer hvis jeg ikke gjør det? Jeg kan sprekke. Jeg går i stykker. Hodet deler seg. Hele leiligheten kan rase ut av huset som en kommodeskuff.
Foto hentet fra Cappelen Damm


Har kommet et godt stykke ut i boken, men ettersom sidetallet er høyt (510 sider), har jeg allikevel såvidt begynt. Beate Grimsrud skriver godt - smertefullt og godt. Jeg har lenge hatt denne boken som en "skal lese bok", men har ventet til jeg var klar for dysterheten den innehar. Jeg synes det er tungt som leser å bli kjent med hovedpersonen i boken, og få et dybdeinnblikk og et "dive" inn i hennes hodet - hennes verden. Hun lider, og hun lider mye - kjenner at jeg er heldig som kan "riste" boken av meg når jeg vil. Tankene mine går  til de som ikke kan riste fra seg en slik hverdag - men som lever i den, hele tiden.


Må nok lese noe "light" etter denne.


Ønsker dere alle en finfin søndag!Flukten button by parajunkee

13 kommentarer:

 1. Det er en fantastisk bra bok, personlig synes jeg det den er lett å lese til tross for det dystre innholdet og det er nettopp pga hovedpersonen som ser "lyst" på alt. At hun får til alt hun vil, til tross for sykdommen.

  Jeg digger den siste setningen, smiler hver gang, for jeg ser det for meg :D

  Kos deg videre med boka, jeg klarte ikke legge den fra meg og leste den så altfor fort.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren din : )

   Jeg har lenge hatt lyst til å lese boken - så et TV-intervju med forfatteren for en god stund siden, og skjønte at det kom til å bli en sterk leseropplevelse.

   Starter morgenene mine som vanlig med hjemmelaget kaffe latte og - en bok. Skal kose meg videre med lesingen ; )

   Riktig god søndag til deg!

   Slett
  2. Hvilken siste setning var det du smiler av? : )

   Slett
 2. Flott smakebit. Som deg har jeg hatt denne stående på leselista, men ventet til jeg var klar for det dystre i den.

  Ha en fin søndag videre. :)

  SvarSlett
 3. Denne boken har jeg på listen over bøker å lese, gleder meg til å begynne på den :)

  SvarSlett
 4. Kanskje dette er en bok jeg må se å få lest til høsten:) Opp på listen med den:) Takk for smakebiten!:) Ha en flott søndag!:)

  SvarSlett
 5. Tusen takk for smakebiten:-) Jeg har ikke lest denne boken, men har lest den som heter "å smyge forbi en øks" den likte jeg veldig godt,den handlet om barndommen til forfatteren. Kanskje jeg må få med meg denne også en gang. Ha en fin dag videre:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kunne godt tenke meg å lese boken du beskriver - sterk tittel! Takk for tipset og kommentaren din : )

   Slett
 6. Den här ska jag läsa någon gång :)

  SvarSlett
 7. Denne hørtes veldig spennende ut, har lagt den til på leselisten min :3 Takk for en spennende smakebit!

  SvarSlett
 8. Det er en stund sida jeg leste denne, men jeg likte den mer enn godt! En unik mulighet til å komme under huden på en som virkelig sliter- og en vanvittig påminnelse om at vi som er friske virkelig skal være takknemlie for det vi har, og det vi slipper unna... Takk for smakebiten og påminnelsen.

  SvarSlett
 9. Tusen takk for alle kommentarene - setter stor pris på deres tilbakemeldinger og tanker : ) Veldig givende å gi og få respons - hurra for blogging : )))

  Snart ny dag og ny uke - gleder meg til å følge dere videre : )

  SvarSlett
 10. Takk for smakebiten! Dette er nok en bok man burde lese...

  SvarSlett

Legg gjerne igjen en kommentar : )