Follow on Bloglovin

lørdag 30. juni 2012

"Kitchen" av Banana Yoshimoto

Forfatter: Banana Yoshimoto
Oversatt fra japansk av: Megan Backus
Språk: Engelsk
Forlag: Grove Press
Utgitt første gang: 1988
Antall sider: 152







Foto hentet fra Grove Atlantic

En japansk roman som forteller noe om det vi alle er nødt til – å ta livet som det kommer.



Da jeg studerte til å bli bibliotekar, valgte jeg siste året oversatt litteratur og japansk litteratur som valgfag.
Det var slik jeg kom over denne annerledes og etter min mening, fine boken - anbefales!

Banana Yoshimoto (forøvrig damen på bokcoveret) ble født i Tokyo i 1964. Hennes egentlige navn er Mahoko, men hun tok navnet Banana fordi det er søtt og lett å huske, og fordi hun er glad i frukt. Hun har tatovert en banan på det høyre låret sitt.
Hun er datter av den berømte poeten, litteraturkritikeren og filosofen, Takaaki Yoshimoto. Hennes søster, Haruno Yoiko, er en kjent tegneserieskaper.
Banana Yoshimoto har skrevet tre romaner og to novellesamlinger. Kitchen var hennes debutroman og den ble en umiddelbar suksess i Japan. Det har blitt laget to filmer av romanen – den ene en japansk TV-film. Novellen ”Moonlight Shadow",  som også er å lese i denne romanen, mottok forfatteren sin første litterære pris for.
Kilder: Wickipedia og Bookslut (her kan du lese nettintervju med forfatteren gjort i 2005)


I Kitchen møter vi Mikage, en ung jente som skal bli kjent med en verden uten bestemor. Bestemoren har nylig gått bort, personen hun har tilbragt mesteparten av livet med. Det vanskelige steget med å bli kjent med denne nye tilværelsen får hun hjelp med idet den jevnaldrende fyren Yuichi dukker opp og inviterer henne til å bo hos seg og moren hans, Eriko. Eriko var gift med den egentlige moren til Yuichi, den gang hun var mann. Mikage velger å flytte inn til disse to og bli en del av denne uvanlige familien, som hun raskt knytter et spesielt bånd til.


Mikage føler seg mest hjemme på kjøkkenet – uansett hvor hun er. Hennes store lidenskap er mat, og hun skriver stadig ned nye oppskrifter som hun senere prøver ut, gjentatte ganger. Når også Eriko plutselig dør, etter å ha blitt overfalt av en beundrer, blir tilværelsen til Mikage og Yuichi snudd opp ned. Vi blir med på deres søken etter mening i tilværelsen, og følger disse to personenes streven med å finne ut av å fortsette livet når det du kjenner til er borte. Dette er også selve essensen i romanen - det å finne en plass i tilværelsen, uansett hvilken vei livet dreier.


Kitchen er fremfor alt en roman som har pusten av det åndelige i seg, og som byr på kulinarisk opplevelse, slik tittelen antyder. Romanen er krydret med visdomsord og funderer over livet og meningen med tilværelsen.
At temaer som vanskelig ungdomstid og urban eksistensialisme opptar henne er kanskje ikke så underlig, med tanke på at hennes fars arbeid var selve bibelen for den radikale ungdomsbevegelsen i Japan i 60-årene. Kritikere har sagt om Banana Yoshimoto at mye av hennes arbeider er overfladisk og kommersielt, men hennes tilhengere synes at hun har klart å fange opp hvordan det er å være ung og frustrert i dagens Japan – hun gir ungdommen i Japan en stemme.  

2 kommentarer:

  1. Fin omtale!:) Denne måtte jeg notere ned:) Ønsker deg en fin helg!:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Smil : ) En riktig god helg til deg også : )

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )