Follow on Bloglovin

fredag 7. desember 2012

Bokanmeldelse: Lille ekorn av Linn T. Sunne


Foto er hentet fra: Gyldendal.no


Et tema som trenger oppmerksomhet


Det dukker stadig opp i nyhetsbildet - en voksen har forgrepet seg på en mindreårig. Klare grenser for hvilken kontakt voksne skal ha med unge, har blitt gjort diffuse eller er visket ut. Flere tilfeller der politiske ledere har benyttet sine posisjoner og utsatt unge partimedlemmer for sexpress og trakassering, har preget nyhetene i det siste. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt har innkalt AUF til hastemøte for å drøfte tiltak mot sexpress. Antallet saker synes bare å øke. Et ansvar som er den voksnes, blir forsøkt pålagt en ungdom. Ansvarsfraskrivelse. Forskyvelse av skyld. I et intervju i Dagbladet sier Anniken Huitfeldt at:"I en politisk ungdomsorganisasjon kan det skje at gutter og jenter i 16-17-års alderen lar seg sjarmere av voksne ledere. Det er viktig å klargjøre at det er lederen som skal sette grenser, ikke de unge selv".
 Kilde: Dagbladet.no

Handlingen
I Lille ekorn møter vi den 15 år gamle jenta, Aurora. Hun trener håndball, er skoleflink og drømmer om å tjene nok penger til å bo hvor hun vil - helst et annet sted enn den lille byen hun er oppvokst i. Hun bor hjemme sammen med moren, sin lillesøster, Jenny og morens kjæreste, Espen. I motsetning til sine nærmeste venninner, er ikke Aurora interessert i noen av de jevnaldrende guttene på skolen. Hun forelsker seg i håndballtreneren sin - pappaen til hennes venninne. Treneren er god til å gi Aurora komplimenter og oppmerksomhet. For god skal det vise seg.

Bokens tema
Jeg ble ekstra nysgjerrig på Lille ekorn etter at boken vant Brageprisen. Juryens begrunnelse for tildelingen av prisen, var at Lille ekorn har et viktig tema, og at boken åpner opp dette temaet for unge lesere. Linn T. Sunne forteller om en ung jentes møte med en overgriper. Lille ekorn blir fortalt fra den unge jenta Aurora sitt ståsted. Aurora blir glad for oppmerksomheten hun får fra treneren sin, men det faktum at det er treneren hennes og pappaen til hennes jevnaldrende venninne, gjør at hun hemmeligholder sin begeistring for treneren overfor familie og venner. Hun vet at venninnene hennes og familien vil reagere negativt om de fikk vite at hun og treneren tekstmelder hverandre, og at de ikke vil kunne se hvor flott han er, slik hun ser det.
Hun vil ha han, og hun vet at han vil ha henne.

Forskning viser at produksjonen av dopamin, kroppens eget rusmiddel, øker når man er forelsket. Det at noen opplever forelskelse som en slags rus, er ikke til å undres over ettersom "effekten av forelskelse kan sammenlignes med den som ses ved bruk av morfin og kokain, som også øker dopamin-produksjonen."
Dopamin spiller også en stor rolle med hensyn til avhengighet, ettersom "dopaminet er det mest sentrale signalstoffet ved rusopplevelser." En som er forelsket kan nærmest bli avhengig av den utvalgte, siden dopaminet ikke skiller på om du er hektet på pengespill, misbruker narkotika eller - bare er veldig forelsket.
Kilde: forskning.no 

Oppmerksomheten treneren gir Aurora, får henne til å føle seg spesiell, og hun forelsker seg i han. Etterhvert klarer hun ikke annet enn å tenke på han, og dagdrømme om et liv med treneren. Som tenåring har hun ikke referanser eller erfaring til å se at treneren er i ferd med å gi henne en oppmerksomhet som tvert i mot ikke vil gjøre henne godt, men komme til å skade henne. Når overgrepet har skjedd, trekker treneren seg totalt unna Aurora. Hun ser ikke overgrepet, bare hans plutselige avvisning. Hun lider, og forsøker desperat å få han til å "se henne igjen, slik ingen andre har sett henne".

Jeg er enig i juryen om at Lille ekorn er en viktig bok. Den seksuelle lavalderen i Norge er stadig vekk 16 år, og seksuell omgang med mindreårig er straffbart. At forelskelse på tvers av alder skjer, i et hvilket som helst miljø, er fortellingen i Lille ekorn et godt bilde på. Det burde derimot ikke være noen tvil om hvem som har ansvaret for ikke å trå over forbudte grenser - det er den voksnes.
Boken vil med sitt tema være aktuell for både unge og eldre lesere, og fin å bruke i undervisningssammenheng for å skape en viktig debatt om temaet. Boken burde så absolutt befinne seg i ethvert skolebibliotek. Linn T. Sunne skriver godt, og hennes korte og lettfattelige setninger, gjør boken enkel å lese, og den vil kunne dekke ulike lesenivåer blant målgruppen boken er tiltenkt.

Min mening om boken
Vil allikevel si at selv om jeg anbefaler Lille ekorn, er den for min del ikke en bok som kommer på noe topp ti liste over de beste ungdomsbøkene jeg har lest. Temaet i Lille ekorn er viktig, men tekstmessig appelerer den ikke helt til meg. Det lyser til tider igjennom at det er en voksen som skriver, til tross for at forfatteren forsøker å være en ung jentes stemme. Et eksempel på dette er blant annet i kapittel to i boken: "Mamma har permisjon og har bare litt for god tid. Hun baker, maler, styrer og interiørblogger, jeg gleder meg nesten til at Jenny skal i barnehagen. Kanskje mamma kan roe seg ned bitte litt da."(s. 7). Dette ligner etter min mening mer en observasjon og tankene til en voksen, enn til en tenåringsjente. Syns videre at bokcoveret kunne hatt en mer fresh layout, ettersom omslaget til en bok er med til å friste leseren til å velge bok.


Les mer om juryens begrunnelse her

Les om forfatteren her










4 kommentarer:

  1. Der kom omtalen, ja :)
    Jeg ble også nysgjerrig på denne boken etter at den vant Brageprisen, og på grunn av temaet. Men når det er sagt og jeg leser det du skriver om språket blir jeg litt betenkt. Likevel har jeg notert meg boken, spesielt etter innlegget ditt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Er glad for å ha lest boken, men det totale inntrykket var sånn passe. At boken skal være til utlån i biblioteket der jeg jobber, er det derimot ikke noen tvil om.

      Ønsker deg en fredelig søndag.

      Slett
  2. Så bra omtale. Enig i at de kunne hatt en freshere omslag, ja.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så veldig hyggelig at du likte omtalen min - takk : )))

      Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )