Follow on Bloglovin

søndag 3. mars 2013

En smakebit på søndag: Gravbøygen våkner

På denne vårlige og solfylte søndagen har jeg valgt å gi smakebit fra en bok med den passende tittelen, Gravbøygen våkner. Dette er første bok i fantasy-trilogien, Alvetegnet. Kjøpte boken på årets mammutsalg, og har dermed hele trilogien i bokhyllen. 

Har ennå ikke lest serien, men gleder meg til å ta fatt på den. Hørte om bøkene da jeg var på et av Litteraturhusets arrangementer - det var forfatteren selv, Sigbjørn Mostue som fortalte om bøkene. Da han brukte ordene skog, tusser, troll, alver, nisser og parallell virkelighet i sin beskrivelse av handlingen, ble jeg nysgjerrig - veldig nysgjerrig.

Dagens smakebit
Foto er hentet fra: Cappelendamm.no

Tittel: Gravbøygen våkner
Forfatter: Sigbjørn Mostue
Forlag: Damm
Utgivelsesår: 2005
Serie: Alvetegnet, bind 1
Omfang: 278 s.
Språk: Bokmål
Sjanger: Fantasy
Kategori: Barne- og ungdomsbok
Boken vant Arks barnebokpris 2005, stemt fram av barna selv. SF Norge har sikret seg filmrettighetene til bok-trilogien, så det kan bli film av Alvetegnet etterhvert.

Forlaget har skrevet følgende om handlingen på bokens vaskeseddel:
I sommerferien drar Espen sammen med moren opp til gården til morfar. Men morfar har begynt å bli "tullete", og det er nå Espens onkel som driver gården. Til morfars voldsomme protester skal onkel Svein hugge ned Gammalskauen.

Etter et lynnedslag kommer Espen over en meget spesiell nøkkel i skogen. Nøkkelen fører Espen til en ny verden: En parallell virkelighet der omgivelsene er de samme, men hvor trær, dyr og fugler kan snakke, og hvor nisser, alver, tusser og skrømt dukker opp. Men farer truer. Hvis skogen hugges ned, vil alvene være forsvarsløse, og selveste Gravbøygen vil utrydde dem. De har valgt Espen til å kjempe for dem, men Espen vegrer seg. Han har alltid gått utenom problemene. Men det de onde maktene ikke vet, er at det også står ei jente bak ham: Eva.

Smakebiten er hentet fra s. 35
Med ett åpnet skogen seg i en lysning. Lyset strålte ned på en sirkel av høye, mosedekte tuer, og midt i sirkelen lå en flat steinblokk. Huldra stoppet opp.
- Nå skal du høre nøye etter, sa hun lavt. - Lysalvene er ikke til å spøke med. Trosser du dem, er du ille ute!
Gå inn i Alveringen og sett deg på steinen der. Så skal du la det som skjer, skje. Men hva du enn gjør, så gå ikke inn i dansen! Den vil du aldri komme ut av, og du vil måtte danse til du stuper død om. Du vil kjenne at det er ingenting du heller vil enn å danse når de setter i gang, men hold ut, streving! De bare tester deg.

Anmeldelser av boken
Barnebokkritikk.no18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det er spennende med fantasy fra "norske skoger" : )

   Slett
 2. Denne serien skal jeg lese, men foreløpig har jeg ikke kommet lenger enn til å sette dem på leselisten :-)
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. I tillegg til at jeg har lyst til å lese serien selv,kunne jeg tenke meg å lese den sammen med min eldste sønn på snart syv år - ikke umulig at han vil like serien : )

   Slett
 3. Har ikke hørt om serien før, men kanskje dette er noe jeg burde fått lest denne? Tusen takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har alltid likt eventyr, og da gjerne eventyr med tusser og troll - er spent på hvordan Mostue har har konstruert denne verdenen i sine bøker : )

   Slett
 4. Okänd författare och serie för mig. Kanske något jag borde kolla upp, jag brukar ha lättare för fantasy som är skriven för ungdomar :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ennå ikke lest serien, men inntrykket mitt av bøkene er bra : )

   Slett
 5. Den der var skummel - og designet på coveret stod definitivt i stil med smakebiten din! Herlig :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for hyggelig kommentar, Marianne : )
   Magi, norske skoger, alver og huldre - me like : )
   Er spent på hvordan jeg vil like bøkene - førsteinntrykket er iallefall bra : )

   Slett
 6. Tusen takk for smakebiten! Dette hørtes veldig spennende ut :D Jeg har ikke hørt om serien før, så tusen takk for at du opplyste meg ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig : ) Er selv spent på å lese serien - nå er iallefall alle tre bøkene inntakt i bokhyllen min : )

   Slett
 7. Vilken spännande smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk - hyggelig at dere likte den : )

   Slett
 8. Norsk fantasy för ungdomar - det låter verkligen intressant!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant : ) Det samme tenkte jeg - veldig moro at det er en norsk forfatter som henter inspirasjon fra norske skoger og eventyr : )

   Slett
 9. Skjønner godt du ble nysgjerrig når de ordene kom opp! Serien virker spennende, så denne skal jeg notere meg. Takk for tips og smakebit :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg har alltid vært fascinert av eventyr, og denne serien har mange av "eventyringrediensene" i seg. Er spent på hvordan jeg vil like trilogien etterhvert : )

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )