Follow on Bloglovin

søndag 21. oktober 2012

En smakebit på søndag: After Dark

Så har vi ankommet den tiden på året da mørketiden innhenter oss - det blir tidligere og tidligere mørkt ute. Bladene er iferd med å falle av trærne, de samme trærne som vi snart kommer til å se helt nakne og fullstendig strippet for blader. 
Dagens smakebit har en passende tittel: After Dark.

Minner om at "En smakebit på søndag" er en ukentlig event startet av Mari, som har den spennende og flotte bloggen, Flukten fra virkeligheten.


Tittel: After Dark
Forfatter: Haruki Murakami
Oversatt fra japansk til norsk av: Ika Kaminka
Forlag: Pax
Utgivelsesår: 2007
Språk: Bokmål
Antall sider: 181
Innbinding: Pocket
Foto er hentet fra: Pax Forlag

Murakami sitt univers er både sært og magisk - dette er andre boken jeg har lest av forfatteren, den første var Kafka på stranda, og personene og omgivelsene i After Dark er i likhet med personene og omgivelsene i Kafka på stranda, både underlige og mystiske.

Pax Forlag skriver følgende om boken:
"Handlingen i After Dark, som henter sin tittel fra en jazzlåt, er konsentrert til en natt i Tokyo – fra kl. 23:56 til 6:52. Alt som skjer registreres og formidles av et slags kamera, et øye i natten." 

Romanen kretser i hovedsak rundt de to søstrene Eri og Mari - førstnevnte en vakker modell som har sovet i ukevis, og som ikke synes å gi tegn til å skulle våkne, og sistnevnte en ung student, som fra å sitte fredelig og lese på en kafe en natt, skal komme til å oppleve bisarre hendelser den samme natten. Dette som en følge av at Mari velger å bli bedre kjent med en ung jazztrombonist, som dukker opp på nattkaféen hun sitter på, og som slår seg ned ved siden av henne. Han skal vise seg å ha noen underlige bekjentskaper.

Dagens smakebit er hentet fra side: 83
Blikket vårt vandrer mellom den tomme sengen i rommet der vi befinner oss, og sengen som vises på tv-skjermen, og vi studerer hver eneste detalj av de to sengene. Det er ubestridelig den samme sengen og det samme sengetøyet. Det er bare det at den ene befinner seg på tv-skjermen og den andre i det samme rommet som oss. Og i sengen på tv ligger Eri Asai og sover.
Vi går ut fra at det er den andre sengen som er ekte. Sengen med Eri Asai må ha blitt flyttet over på den andre siden mens vi var et annet sted (og vi har jo vært borte i mer enn to timer). Det som står igjen her på denne siden, er bare en surrogatseng. Kanskje som et symbol som er ment å fylle det tomrommet som ellers ville vært her.


17 kommentarer:

 1. Har ikke lest noe av denne forfatteren, men noterer ned så blekket spruter her.Denne boken virker veldig spennende, tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at boken falt i smak : )

   Takk for hyggelig kommentar og en riktig fin dag til deg også : )

   Slett
 2. En fin smakebit! Jeg har bare lest Elskede Sputnik, men har tenkt å prøve meg på 1Q84 fordi det er så mange som synes den er så fin.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har i likhet med deg også til gode å lese 1Q84 - vil også gjerne både lese og se filmen, Norwegian Wood.

   Slett
 3. Jeg leste Kafka på stranden, som jeg likte veldig godt. Har IQ84 liggende på vent.. Norwegian Wood prøvde jeg å se på flm, men synes den var for dyster.
  Denne skal jeg legge meg på minnet. Takk for smakebiten:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ser ut til at neste bok jeg kommer til å lese skrevet av Murakami blir 1Q84 : )

   Takk for anbefalingen, Stjernekast : )

   Slett
  2. Håper den faller i smak! :-D

   Slett
 4. Har ikke lest noe av denne forfatteren, men har fått med meg at det er mange som liker bøkene da. Må nesten få med meg denne, takk for smakebiten! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. I motsetning til flere av de andre romanene til Murakami har After Dark ikke så høyt sidetall ; )

   Slett
 5. Jag har inte heller läst något av Murakami. Än. Hans Fågeln som vrider upp världen finns på läslistan. After dark verkar ha ett något... tunnare format :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja After Dark har et meget vennlig sidetall : )

   Slett
 6. Murakami er en forfatter som jeg ikke har kommet til enda, og det er rart for jeg er overbevist om at det er noe for meg :-)

  SvarSlett
 7. Hurra! Endelig en smakebit fra en bok jeg har lest! Jeg liker Murakami godt. Historiene hans er sære og jeg har aldri likt avsluttingene hans noe videre men han klarer på en eller annen måte å holde på meg som leser helt til den siste siden. Jeg likte ikke After the dark noe spesielt, men jeg leste den ferdig, lett som bare det. Jeg likte ikke boken, men jeg likte å lese den. Hvis du skjønner hva jeg mener.

  God søndag til deg og takk for smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Smaker litt på den setningen din "Jeg likte ikke boken, men jeg likte å lese den." - egentlig ganske interessant. Er det atmosfæren du settes i/kommer inn i som du liker? Blir kanskje som med en film, der handlingen er så som så, mens bildene, lyset og stemningen er tiltrekkende - eller?

   Vi har alle ulike måter å tilnærme oss bøker på - ut fra hvem vi er og hvilke referanser vi har. Du har nettopp gitt meg en påminnelse om at jeg vil være enda mer bevisst på hva som gjør at jeg liker, eller ikke liker en bok.

   Ha en fin uke!

   Slett
  2. "Er det atmosfæren du settes i/kommer inn i som du liker?" Ja! Der sa du det. Det er nok avslutningene til Murakami jeg har et problem med og som gjør at jeg liker å lese historiene men at sluttene ikke veier opp da..Jeg liker språket hans, jeg liker personene, jeg liker spenningen. Jeg liker ikke slutten. Murakami holder på meg som leser og det skal man ikke ymse av. Jeg har et problem med å forklare uttalelsen min, for meg er det kjempe logisk "Jeg likte ikke boken, men jeg likte å lese den", men hvordan kan for jeg forklare det enkelt og greit. Det er leggetid! After the dark ble litt for sær, kanskje.

   Slett

Legg gjerne igjen en kommentar : )